Origanifolium را با GC/MS شناسايي و فعاليت آنتي‌اکسيداني اسانس و عصاره آن را با استفاده از دو روش DPPH و بي‌رنگ شدن بتاکاروتن بررسي کردند و دريافتند عصاره داراي فعاليت بالاتري نسبت به اسانس است.(81)
سوسي و همکاران (2002) خواص ضدسرطاني و آنتي‌اکسيداني عصاره برگ حنا را مورد مطالعه قرار دادند و نشان دادند که عصاره برگ حنا داراي اثر سميت قوي روي سلول‌هاي سرطاني کبد انسان مي‌باشد. همچنين داراي فعاليت آنتي‌اکسيداني در حدود ويتامين E است (78).
تاكنون مقالات زيادي در رابطه با اولتراسوند به عنوان يك روش آزمايشگاهي جهت كمك به فرآيندهاي استخراج مواد مؤثر گياهي، گزارش شده است. پيش از اين مقالههايي راجع به استخراج متابوليتهاي گياهي، استخراج فلاوونوئيدها از مواد غذايي توسط حلالهاي مختلف و همچنين استخراج مواد فعال زيستي از گياهان، منتشر شده است. با اين حال مقدار اندكي مقاله راجع به توسعه مستمر فرآيند اولتراسونيك و كاربردهاي اوليه (راهگشاي) اين تكنيك گزارش شده است.
مقالات منتشر شده راجع به استخراج مواد گياهي، روغن، پروتئين و مواد فعال زيستي از گياهان مختلف است كه به صورت خلاصه در جدول 2-3 نشان داده شده و جزئيات بيشتر در مباحث بعدي مورد بررسي قرار خواهند گرفت.
جيوواني توبروسو و همکاران (2009) عصاره اتانوليك حاصل از قسمتهاي گلدهنده Achillealigustica All. مورد ارزيابي قرار دادند. از HPLC-MS (LC-MS) براي شناخت و کميتسنجي ترکيبات فنوليک استفاده شد.6_Hydroxykaempferol-3,6,4´-trimethyl etherapigenin-6-Cglucoside-8-C-arabinoside، Luteolin وApigeninبيشترين فراواني را در ميان ترکيبات فنوليک داشتند. براي اولين بار C-glycosylflavones در A. ligustica کشف شدند که باapigenin-6-C-glucoside-8-C-arabinoside بيشترين حضور را داشتند(83).
جدول2-3-ليست مطالعاتي كه از التراسوند به عنوان تكميل كننده روش استخراج تركيبات غذايي مختلف استفاده شده است:
Author
Performance
Solvent
Ultrasound rocess
Product
Riera et al. (2004)
30درصد increased yield or extractiontime eduction
Supercritical carbon
dioxide
Batch, 20 kHz
Almond oils
Vinatoru (2001)
Up to 34درصد increased yield over stirred
Water and ethanol
Stirred batch,
20 to 2400 kHz
Herbal extracts (fennel, hops,
marigold, mint)
Wu et al. (2001)
3-fold increase of extraction rate
Water, methanol
and n-butanol
Batch, 38.5 kHz
Ginseng saponins
Balachandran et al. (2006)
30درصد increased yield or extractiontime eduction
Supercritical carbon
dioxide
Batch, 20 kHz
Ginger
Moulton and Wang (1982)
53درصد and 23درصد yield increase overequivalent ultrasonic batch conditions
Water and alkali
(sodium hydroxide)
Continuous, 20 kHz,
3 W per gram
Soy protein
Rostagno et al. (2003)
Up to 15درصد increase in extraction fficiency
Water and solvent
Batch, 24 kHz
Soy isoflavones
Paniwynk et al. (2001)
Up to 20درصد increase in 30 min
Water and methanol
Batch, 20 kHz
Rutin from Chinese cholar Trees
Albu et al. (2004)
Reduction in extraction time
Butanone and ethyl
acetate
Batch, 20 and
40 kHz
Carnosic acid from rosemary
Xia et al. (2006)
Increased yield at 65 °C, compared with 85 °C
Batch, 40 kHz
Batch, 40 kHz
Polyphenols, amino acid and
caffeine from green tea
Romdhane and Gourdan
(2002)
Increased yield at 40 °C, compared with 66 °C
Hexane
Batch, 20 and
40 kHz
Pyrethrinesfrom lowers
کوکيک و همکاران در سال 2008 ميلادي فعاليت آنتي‌اکسيداني و آنتي‌ميکروبيالي عصاره‌هاي اتانولي، متانولي، کلروفرمي، اتيل استاتي، بوتانلي و آبي Cynara cardunculus را مورد بررسي قرار دادند. نتايج حاصل از فعاليت توتال آنتي‌اکسيداني (TAA) به ميزان 0.38، 0.36، 0.35، 0.34 و 0.12 ميکرومول آهن دوبار مثبت بر ميلي‌گرم وزن خشک براي عصاره هاي اتيل استاتي و -nبوتانولي و اتانولي و آبي و کلروفرمي به ترتيب گزارش کردند. و فعاليت آنتي راديکالي DPPH براي اين عصاره‌ها را به صورت SC50براي عصاره اتيل استاتي به ميزان 21.5 mg/mol گزارش کردند که قويترين عصاره شناخته شد در حالي که عصاره‌هاي -nبوتانولي و اتانولي و آبي به ترتيب فعاليت آنتي‌راديکالي کمتري داشتند(42).
ساريکورکو و همکاران در سال 2007 فعاليت آنتي‌اکسيداني اسانس و عصاره متانولي Marrubium globosum subsp را با استفاده از دو روش DPPH و بي‌رنگ شدن بتا کاروتن بررسي کردند و ترکيب‌هاي آنها با دستگاه GC/MS تجزيه شد و در مجموع 84 ترکيب که حدود 88.2 درصد اسانس را تشکيل مي‌داد، شناسايي شد. ترکيب عمده آن اسپاتولنول بود. عصاره متانولي بالاترين فعاليت آنتي‌اکسيداني را نشان داد، که معادل فعاليت آنتي‌اکسيداني سنتزي BHT بود(67).
اوزکان و همکاران در سال 2007 فعاليت آنتي‌اکسيداني اسانس Satureja cilicica را در کره بررسي کردند. نتايج فعاليت بالاي آنتي‌راديکالي اسانس را نشان‌دار بود. اين محققين گزارش کردند که فعاليت آنتي‌اکسيداني اسانس Satureja cilicica مي‌تواند به ترکيب هاي فنوليک آن به خصوص تيمول و کارواکرول نسبت داده شود.(56)
در مطالعه‌ايزانگ و همکاران در سال 2006 فعاليت آنتي‌اکسيداني و ترکيب‌هاي اسانس جعفري (Petroselinum crispum) را بررسي کردند. شناسايي ترکيبات با دستگاه GC/MS صورت گرفت. ترکيب عمده تشکيل دهنده اسانس ميريستين1231 بود، که فعاليت آنتي‌اکسيداني متوسطي نشان داد. فعاليت آنتي‌اکسيداني با استفاده از دو روش DPPH و بي‌رنگ شدن کاروتن مورد بررسي قرار گرفت. نتايج نشان داد، که اين اسانس داراي فعاليت آنتي‌اکسيداني متوسطي است.(90)
شريفي‌فر و همکاران در سال 2007 اثرات ضد ميکروبي و آنتي‌اکسيداني اسانس و عصاره آويشن شيرازي را در برون تن2 بررسي کردند. اسانس گياه قادر به مهار راديکال پايدار DPPH بود. ترکيب هاي شيميايي اسانس با دستگاه GC/MS تجزيه گرديد و مجموع 25 ترکيب که حدود 97.8 درصد اسانس را تشکيل مي‌داد شناسايي شد. ترکيب اصلي شناسايي شده تيمول و کارواکرول بودند. نتايج به دست آمده نشان داد که اسانس و عصاره متانولي گياه هر دو داراي اثر آنتي‌اکسيداني و ضد‌باکتريايي بوده و مي توانند به عنوان محافظ در صنايع غذايي و دارويي مورد استفاده قرار گيرند(71).
سيتيلردکا و همکاران در سال 2008 ميلادي عصاره‌هاي اتري متانولي و عصاره‌هاي محلول مانند پوست و دانه Rambutan ليوفيليزه شده يا (Nepheliumlappaceuml)L ليوفيليزه شده براي محتواي ترکيبات فنوليک و فعاليت آنتي‌اکسيداني و آنتي‌باکتريالي مورد ارزيابي قرار گرفتند. نتايج حاصل از آزمايشات آنها به اين صورت گزارش شد که بيشترين ترکيبات فنوليک در عصاره‌هاي پوست و بيشترين مقدار در عصاره متانولي يافت شد.
و در آزمونهاي آنتي‌اکسيداني Reducing power ،B-carotene bleaching DPPHعصاره‌هاي پوست فعاليت آنتي‌اکسيداني بالاتري را نسبت به عصاره‌هاي دانه در همه روشها نشان دادند. و عصاره متانولي بيشترين فعاليت آنتي‌اکسيداني را در نابودي 50 درصد راديکال آزاد DPPH در غلظت 94/4 mg/ml نشان داد(80)
اغلب اين كارها به صورت تجربي انجام شده و توضيحاتي راجع به مكانيسمهاي اين روشها، بيان شده است. البته برخي از محققان هم مكانيزمهاي مربوط به UAE را بيان كرده و هم موضوعات مربوط به استفاده گسترده از اين تكنيك را بررسي كردهاند. ويناتورو به يك برنامه كاري اشاره كرده است كه در آن تلاشهايي براي استفاده از اين روش تحت گرنت(ERB-CIPA-CT94-0227-1995) EU Copernicus انجام شده است(84).
در اين برنامه مشخص شده است كه هر چند انجام استخراج در آزمايشگاه، كار سادهاي است ولي استفاده صنعتي از آن بسيار چالش برانگيز است. چندين مشاهده و موضوع كليدي در رابطه با UAE تشخيص داده شده است. مانند:
الف) ماهيت بافت مورد استخراج و مكان اجزايي كه بايد استخراج شوند نسبت به ساختار بافت
ب) تيمار بافت قبل از شروع استخراج
پ) ماهيت اجزايي كه بايد استخراج شوند
ت) اثرات اولتراسونيك كه باعث اختلال (تخريب) بافتهاي سطحي ميشود
ث) افزايش انتقال جرم
ج) انتشار درونذرهاي
چ) پر كردن محفظه استخراج با سوبسترا
ح) افزايش ميزان اجزاي استخراج شده
خ) افزايش سرعت استخراج، مخصوصاً در مرحله اول استخراج كه باعث كاهش چشمگير مدت زمان استخراج و افزايش نتايج استخراج ميشود
در بافتهاي زندهاي كه تركيبات مورد نظر در غدههاي سطحي ذخيره شدهاند ميتوان با تنش متوسط اولتراسوند باعث استخراج تركيبات شد. در بافتهايي كه تركيبات مورد نظر در داخل سلولها قرار دارند، براي دستيابي به يك استخراج سريع و كامل بايد پيش از تيمار اولتراسوند، ابتدا تيماري انجام شود تا اندازه بافتها را كوچكتر كرده (قطعه قطعه كردن بافت) و بدين ترتيب، سطح تماس را به حداكثر مقدار ممكن رساند. در مواردي كه هيدراسيون اوليه (Pre-hydration) براي انجام استخراج، ضروري است، كاربرد اولتراسوند به شكلي مؤثر فرآيند هيدراسيون را تسريع مينمايد. حبابهاي خلأ حاصل از اولتراسوند، سطوحي آبگريز (هيدروفوب) در داخل مايع استخراج ايجاد ميكنند و بدين وسيله خصوصيت آبگريزي خالص محيط استخراج را افزايش ميدهند. بنابراين ميتوان مواد قطبيكه در غير اين صورت به محيط استخراج هيدروفيل نياز داشتند نيز استخراج كرد و نياز به محيطهاي هيدروفوبيك (آبگريز) يا شديداً قطبي را كه معمولاً نامطلوب هستند كاهش داد.
تخريب ساختار سطحي بافت با استفاده از آزمايشات ميكروسكوپي معلوم ميشود. برخي از محققان، نگرانيهايي راجع به قابليت بالقوه خلأسازي اولتراسونيك از لحاظ توليد راديكالهاي آزاد مخصوصاً راديكالهاي هيدروكسيل، بيان كردهاند. هرچند خطر بالقوه تخريب اكسيداتيو به عنوان يك نگراني عمده وجود دارد با اين حال ميتوان با افزودن مقدار ناچيزي اتانول جهت كاهش دماي درون حبابهاي خلأ و متوقف كردن وقايع شيميايي مرتبط با آن، از توليد راديكالهاي آزاد جلوگيري كرد.
2-6-1-3-امواج مايکروويو
اساس گرم شدن توسط امواج مايکروويو بر پايه هدايت يوني و چرخش مولکول‌هاي دوقطبي است. در بيشتر موارد اين دو مکانيزم همزمان روي مي‌دهد. هدايت يوني، مهاجرت يون‌ها هنگامي که در معرض يک ميدان الکترومغناطيسي قرار مي‌گيرند، است. مقاومت محلول در مقابل حرکت و جريان يوني باعث اصطکاک و به تبع آن ايجاد حرارت مي‌شود. چرخش دو قطبي به معني قرار گرفتن مولکول‌هاي دو قطبي در راستاي ميدان استفاده شده، است. در سامانه‌هاي تجاري فرکانس MHz 2450 استفاده مي‌شود. در اين فرکانس مولکول‌هاي دوقطبي 109×9/4 بار در ثانيه منظم (همجهت ميدان) و نامنظم مي‌گردند و اين نيروي حرکت مولکول‌ها باعث گرم‌ شدن محيط مي‌شود (24).
2-7-گياه گلرنگ
2-7-1-گونههاي گلرنگ از نظر مورفولوژي و گياهشناسي و پراکندگي
گياه گلرنگ با نام علمي Carthamus tinctorious Lاز خانواده کمپوزيته و يا آستراسه است. در ايران اين گياه با نام هاي گلرنگ ، کاشفه، چورک و… موسوم است.کشت آن در ايران سابقه طولاني دارد و بيش از 50

دسته بندی : No category

دیدگاهتان را بنویسید